Arhive kategorija: Slike

Zašto hiljadarku zovemo soma dinara

Posle Drugog svetskog rata, u zemljama socijalizma na inicijativu SSSR su pokrenute akcije obaranja rekorda u proizvodnji: kopanju uglja, građenju kuća, košenju trave i sl. Prvi je to u SSSR radio Aleksej Stahanov, pa su njegovi sledbenici nazivani stahanovci.

Na savetovanju sa stručnim osobljem Rudnika i kopača, koje je održano u julu 1949. godine, kopač Alija Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri mesta i obećao je da će prevazići rekord Rusa. Predlog je prihvaćen, a Alijina brigada je već sutradan započela sa obaranjem rekorda. Predsednici komisije, objavili su: “Alija Sirotanović je sa svojih osam komorata za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, prebacio je normu za 215% i srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao novi svetski rekord u iskopu uglja.”

Jama u kojoj je srušen rekord je bila poznata kao Rov vojvode Puntika. Kada ga je drug Tito pitao šta bi voleo da dobije kao nagradu, Alija je rekao:

“Veću lopatu.”

Ubrzo potom Alija postaje sinonim za sve udarnike širom bivše Jugoslavije i znak posleratne obnove, veličajući radničku klasu. Njegovo prepoznatljivo lice sa rudarskim šlemom, krasilo je plakate i propagandni materijal širom bivše Jugoslavije.

Toliko je bio popularan da je završio 1987. godine na novčanici od 20 000 dinara. Ljudi su, ne verujući u nivo budalaštine svega ovoga, Aliju od milošte zvali Alija Som, ili skraćeno, somina. Kada se pojavio na novčanici od 20 000 dinara, novčanica je dobila nadimak somina.

Novčanica je ubrzo povučena u monetarnoj reformi Ante Markovića, ali se naziv som održao i dan danas na novčanici koja predstavlja njen ekvivalent, a to je novčanica od 1000 dinara, ili u narodu poznata kao soma dinara.

via

Izložba “Zombijana crta Twitter” na Parobrodu

Ako imate Twitter nalog, mala je verovatnoća  da ne znate ko je Zombijana Bones.

Zombijana ima izložbu svojih nacrtanih tvitova  sutra (19. juna) sa početkom u 20h.
Lokacija je UK parobrod, a upad je za DŽ.

After party je u bifeu ventil koji se nalazi blizu Parobroda

Muziku puštaju @moma_ludilo i @MimiKraljMamba.

Tweetvite link

 

Humanitarna akcija – Svi za Laneta

60980_4339082587525_1801853986_n[1]

Našem prijatelju, Milanu Novakoviću, je hitno potrebna novčana pomoć za lečenje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od kada mu je u septembru, u 28. godini života, dijagnostifikovan teško operabilan tumor u žučnom kanalu, svakim danom Milanovo stanje se pogoršava. Zahvaljujući porodici i prijateljima, koji su uspeli da sakupe deo neophodnih sredstava, Milan se trenutno nalazi u Beču – Allegemeines Krankenhaus der Stadt Wien, Medizinischer Universitatscampus.

Nakon sto su lekari konstatovali da je reč o veoma retkom i komplikovanom tumoru, jedina nada je nastavak lečenja na klinici Mayo u Arizoni. Kako Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije ne pokriva ovu vrstu lečenja, za troškove prve faze nedostaje još 150.000 evra.

Zamolili bismo Vas da, u skladu sa Vašim mogućnostima, pomognete našem prijatelju. Novčana sredstva možete uplatiti na humanitarni račun otvoren kod Komercijalne banke ad Beograd:

Broj dinarskog računa: 205-9011004934460-25
Broj deviznog računa: 9031019018038

Veliko hvala od porodice i prijatelja Milana Novakovića.

Medicinska dokumentacija dostupna je na Facebook stranici i grupi SVI ZA LANETA.
Tokom narednog perioda biće organizovane i brojne akcije prikupljanja sredstava pa Vas ovim putem pozivamo da im se, zajedno sa Vasim prijateljima, priključite.