Arhive oznaka: zanimljivo

Zašto hiljadarku zovemo soma dinara

Posle Drugog svetskog rata, u zemljama socijalizma na inicijativu SSSR su pokrenute akcije obaranja rekorda u proizvodnji: kopanju uglja, građenju kuća, košenju trave i sl. Prvi je to u SSSR radio Aleksej Stahanov, pa su njegovi sledbenici nazivani stahanovci.

Na savetovanju sa stručnim osobljem Rudnika i kopača, koje je održano u julu 1949. godine, kopač Alija Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri mesta i obećao je da će prevazići rekord Rusa. Predlog je prihvaćen, a Alijina brigada je već sutradan započela sa obaranjem rekorda. Predsednici komisije, objavili su: “Alija Sirotanović je sa svojih osam komorata za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, prebacio je normu za 215% i srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao novi svetski rekord u iskopu uglja.”

Jama u kojoj je srušen rekord je bila poznata kao Rov vojvode Puntika. Kada ga je drug Tito pitao šta bi voleo da dobije kao nagradu, Alija je rekao:

“Veću lopatu.”

Ubrzo potom Alija postaje sinonim za sve udarnike širom bivše Jugoslavije i znak posleratne obnove, veličajući radničku klasu. Njegovo prepoznatljivo lice sa rudarskim šlemom, krasilo je plakate i propagandni materijal širom bivše Jugoslavije.

Toliko je bio popularan da je završio 1987. godine na novčanici od 20 000 dinara. Ljudi su, ne verujući u nivo budalaštine svega ovoga, Aliju od milošte zvali Alija Som, ili skraćeno, somina. Kada se pojavio na novčanici od 20 000 dinara, novčanica je dobila nadimak somina.

Novčanica je ubrzo povučena u monetarnoj reformi Ante Markovića, ali se naziv som održao i dan danas na novčanici koja predstavlja njen ekvivalent, a to je novčanica od 1000 dinara, ili u narodu poznata kao soma dinara.

via

Poni u metrou

411700_10151203211799482_2047568051_o[1]

Jarkko Riihimäki kaže

Well, this was supposed to be a normal trip home with the S-Bahn. For no actual reason I panicked and got off too early – this on a route that I would normally be able to travel in whatsoever shape. So I just thought that I probably need a vacation and waited for the next one. After one stop a girl, pretty conventional looking, comes in with a pony. Yes, with a pony. I don’t know how I should comment the whole thing…now I’m home and it seems that it was not only in my head, so bitte schön, here is my new friend.